fredag 25. mars 2011

Hosebånd og en dansk Sypige

Bunaden jeg lager har hosebånd også til damebunaden. De synes riktignok ikke under stakken, men det er jo moro å ha det som hører til. Dermed måtte jeg lære meg en ny teknikk. Det er en mellomting mellom fletting og veving, der trådene veves fra begge sidene inn mot midten. Samme tråd er noen ganger renningstråd og noen ganger innslagstråd.

Jeg lærte teknikken på kurset, men det finnes en enkel fremgangsmåteBunadmagasinets hjemmeside. Der står det også beskrevet en forklaring på hvordan man lager en pute til å sette båndet fast i mens man fletter - et veldig praktisk arbeidsredskap. På dansk kalles en slik pute for SYPIGE

To små plankebiter, litt ull eller fyllvatt, en tvinge og et smalt bånd til pynt er alt jeg trengte. Alt dette fant jeg på verkstedrommet i kjelleren. Denne var så enkel å lage at selv mor fikk det til. Strevde riktignok litt med å bore det 8mm store hullet til å stikke tvingen inn i, men det var bare inntil jeg fikk boret til å snurre den andre veien.......................

Slik ser "Sypigen" ut fra undersiden, ullstoffet er stiftet fast og klossen er skrudd fast. For å beskytte bordet har jeg limt på en slags filt med gummiert utside som jeg fant i min manns restekasse. Han samler på plankebiter m.m - jeg samler på tekstiler og garn.

På bunadkurset jeg går på kommenterte de:
Du må ha en hendig mann!
Det har jeg riktignok, men han får ikke lov til å ta æren for denne.

4 kommentarer:

  1. Spennande!! Utruleg flink du er.

    SvarSlett
  2. Så stilig hoseband, og så flott sypige du har snekra :)

    SvarSlett
  3. Jeg må si jeg er imponert. Både over bunaden og hosobanda. Du har nok mere oppfinnsomhet og tålmodighet enn jeg. Virkelig flott alt sammen :))

    SvarSlett

Skriv gjerne en liten hilsen - det blir jeg glad for