onsdag 1. oktober 2008

40-årsgaven min - og litt reklame


(bildet er lånt fra hjemmesiden til Gjesdal kommune)

Et besøk her var gårsdagens store hendelse. Hadde en spennende dag sammen med familien. Er veldig takknemlig for at jeg har søstre som gir meg en slik uvanlig presang. Og minst like takknemlig for den mottakelsen vi fikk på fabrikken og i butikken. Detaljene skal få være en hemmelighet - men dagen ble fantastisk. Hadde med meg ikke mindre enn 3,3 kg garn hjem igjen - så nå skulle jeg ha for en god stund.Oltedal var et utrolig idyllisk sted. Flotte fjell, vann og sauer overalt. Imponerer meg at det forsatt finnes norske, velfungerende bedrifter på små steder. Det er moro å møte mennesker som virkelig brenner for det de holder på med - og som gir god service. Alt dette opplevde jeg på Gjestal Spinneri. Designen er egenutviklet og skiller seg ut fra andre garnprodusenter. Det er flott at det er noen som tør å gå egne veier. Av beundring for bedriften og menneskene der vil jeg gjerne gjengi litt av det som står på deres hjemmeside om bedriften. Synes det er en flott beskrivelse av en flott bedrift.


HISTORIEN OM GJESTAL
lånt fra hjemmesiden

I 1937 bestemte de seg, disse men­neskene i Oltedal. De visste hvordan ull kunne spinnes til garn. De visste at det var i Oltedal noen av de menneskene som var flinkest til å spinne garnene holdt til. De etablerte sitt spinneri, i 1937.

Stifterne av Gjestal Spinneri mente den gang at Oltedal var det stedet der det hver eneste dag var mulig å spinne varm ull til vakre garn. Det var der den nødvendige kraften var. Og det var der sauene hadde det godt og ullen var best.

De holdt på det de mente og mente det de sa, i 1937. Menneskene i Oltedal og maskinene i fabrikken har spunnet garn hver dag siden. Ingen har ennå klart å flytte Gjestal Spinneri. Garnene derimot, de har endt opp som både gensere og raggsokker og nær sagt hva som helst i store deler av verden.

Gjestal Spinneri har alltid vært i Oltedal, men aldri vært isolert. Menneskene og maskinene der har alltid fulgt med på utviklingen i verden utenfor. Ja, mange mener at Gjestal Spinneri har ledet an utviklingen. Siden 1937 har trendene og motebildet gjort både små og store vendinger, og Gjestal har, med den naturligste mine, gjort vendingene som har vært nødvendige: startet med eget design av modeller og oppskrifter, utviklet nye garntyper og farger, vært en levende bedrift med mennesker som alltid har ment at det er moderne å lage ting selv. Gjestal Spinneri er fremdeles i Oltedal.

Hva er hemmeligheten? Hemmeligheten er råvarene. Hemmeligheten er nærhet til råvarene. Hemmeligheten er respekten for råvarene. Respekten for naturen og naturens gang. Hemmeligheten er hensynet til de menneskene som trenger eller ønsker seg skikkelige garn. Og gleden over å kunne gi dem nettopp det.

Hemmeligheten er egentlig ingen hemmelighet: Hvis du vil bli skikkelig god i noe, så lærer du det av noen som har gjort det hver dag før deg, og så sørger du selv for å kunne gjøre det hver dag – på det stedet der du kan gjøre det best. På Gjestal Spinneri lages det garn hver dag, av mennesker som har gjort det hver dag. De kan det. Det lages garn av alle slag – for kan det strikkes, så kan det strikkes i et garn fra Gjestal Spinneri.

Når vi ikke lenger strikker fordi vi må, hvorfor strikker vi da? Ganske enkelt fordi så mange av oss har så utrolig lyst til å gjøre det. Vi strikker fordi vi ønsker oss plagg vi er alene om. Vi strikker fordi vi vil oppleve et resultat som alltid er større enn summen av hver enkelt del. Vi strikker som ren rekreasjon, for å hvile. Gjør den stille tikkingen av strikkepinner, synet av garn som raskt blir til masker, masker som sakte blir til stoff og plagg, noe godt med oss som mennesker? På Gjestal Spinneri vet vi at det gjør noe med oss, og vi tror at det gjør noe med alle de som kjøper garnene våre også. Garnene fra Gjestal Spinneri blir strikket som aldri før.
Ull er et naturens mesterverk, sier mange. Og garnene fra Gjestal Spinneri, ja de er ikke langt unna de heller!

Ullgarnene fra Gjestal Spinneri blir spunnet på fabrikken utenfor Ålgård, noen mil sør for Stavanger. Stedet er Oltedal og det er sannsynligvis det beste stedet i verden for å lage garnene til Gjestal Spinneri.Dette var dagens reklame. Jeg skal være mer bevisst på å velge norske produkter framover - vi har jo så mye fint i Norge!

5 kommentarer:

 1. Hei Solveig!
  Det ligger noe til deg på min blogg.
  Ha en fin kveld
  Hilsen Akvarella

  SvarSlett
 2. Gratulera!! Og så utruleg koseleg presang!! Kjempeflott!!! Takk for koseleg kommentar i bloggen min!

  SvarSlett
 3. Jeg har noe til deg på min blogg, håper at du vil ha det.
  Ha en fin helg

  SvarSlett
 4. Så koselig det ser ut, og så spennende med så masse garn. Gratulerer med dagen på etterskudd!

  SvarSlett
 5. Håper du fant noe riktig fint garn da du besøkt Gjestal Spinneri. Jeg var selv innom i går, og oppdaget det nye sokkegarnet deres, måtte få med en stor ladning. Nå har jeg til mange sokkepar:o) Men for meg er det ikke mer enn en søndagstur for å skaffe påfyll.

  Ja, så må jeg få skryte litt av bloggen din, synes du lager så nye kjekke ting, har vært mye innom og kikka i sommer.

  SvarSlett

Skriv gjerne en liten hilsen - det blir jeg glad for