Jeg har brukt forskjellige stoffrester og sydd trekk til ei kokebok hvor det kan skrives inn egne oppskrifter. Hun har også fått med seg de oppskriftene som jeg bruker mest.
Dere skal få oppskriften på en av mine nyeste favoritter - nemlig min manns "villmarksbrød". Han laget oppskriften for snart 20 år siden etter å ha smakt et fantastisk godt brød på et hotell i hovedstaden. Fant oppskriften igjen da jeg ryddet i matpermen - og den har seilet opp som en klar hverdagsfavoritt hos meg. Masse korn og frø både metter og smaker godt, og man kan spise mye av det med god samvittighet. Det er grovt og sunt!
Villmarksbrød
2 dl hvete helkorn
5 dl vann
Dette kokes i 15 min. og blandes sammen med
9 dl kaldt vann og
3 ss olivenolje eller annen olje
Da blir temperaturen akkurat passelig for gjæren
(Brukes fersk gjær røres den ut i væsken)
1 pk grovbakstmel
2 dl hvetemel
2 dl sesamfrø
2 dl linfrø
2 dl havregryn
3 dl solsikkekjerner
4 dl hvetekim
1,5 ts salt
1,5 pk gjær (tørr eller fersk)
Røres sammen for hånd i en stor bolle.
Tilsett væskeblandingen og rør godt sammen.
Deigen skal være ganske løs.
Heves i en time, og legges med sleiv oppi
tre smurte brødformer på 1,5 l.
Etterhves i 30min. og stekes på 200C i 45 min.
Brødet skal være litt "fuktig" - da smuldrer det ikke så lett. Det blir ikke så høyt og fint i fasongen på denne måten, men det er jo smaken som teller.
Brødet kan også lages i kjøkkenmaskin og rulles ut, men da må man tilsette mer mel.
Brødet ser jo veldig godt ut. Bestemorteppe under blir kjempeflott. Blir spennende å se hvordan det blir.
SvarSlettHer lukter det nybakt brød - herlig!! Det så virkelig godt ut! Flott gave å få en slik bok som ser flott ut og som man har med seg hele livet med sine favorittoppskrifter! Ha en finfin dag videre!
SvarSlettDet brødet så godt ut =:-)
SvarSlettLurt med boka også.
Flotte bokbind du har laget. Brødet ser kjemegodt ut. Nesten som jeg kjenner lukten av nybakt brød helt hit
SvarSlettGjett om jeg skal bake disse brødene! I mårra den dag! For DE såg veldig gode ut. Jeg kan nok ikke spise dem, for jeg har cøliaki, men resten av huset MÅ jo ha mat...
SvarSlettTakk skal du ha!
Klem fra Nunne.
Mmmmm, nybakt brød er godt! Og kokeboken var en flott gave. Jeg har en slik selv, og den brukes mye.
SvarSlettHa en god helg!
For en nydelig gave dere har laget. Dette blir lett selveste Favorittboka, ja :-)
SvarSlettTusen takk for spennende brødoppskrift. Den skal jeg teste allrede i dag. Blir alltid så brødmatlei på denne tiden av året, og da hjelper det å variere med nye brødtyper.
Ønsker deg ei fin, fin helg!
Pludrehanneklem
Fin kokebok!!
SvarSlettDu, den mattefilleveska: Jeg bare hekler etter hodet. Lag først bunnen så stor du vil ha den, så hekler du rundt kanten på bunnen så høyt du vil. Hank lager du som du synes best. Her har jeg laget luftmasker der jeg ville ha hull. og heklet over dem igjen = hank...
Så fin kokebok. Gøy med en slik personlig gave. Det brødet så spennenede ut. Tusen takk for oppskriften :)
SvarSlettFlott å kombinere ulike teknikker i et arbeid. Flotte boktrekk! og brødet: mmmmmm - fristende!
SvarSlettSå fin bloggen din har blitt, og så mange flotte ting. Jeg skjønner det er lenge siden jeg har besøkt deg.
SvarSlettJeg har hatt det litt hektisk en tid, med hagearbeide i Sandefjord, og mye kos med barnebarn. Nå er jeg tilbake i Trøndelag, mye som skal ordnes her også, men mer tid til blogg osv. Jeg ønsker deg og dine en fin helg.
Brødet ser kjempegodt ut!! Flott gåve den boka. Ynskjer deg ei fin helg!
SvarSlettHei igjen..
SvarSlettNo har jeg bakt villmarksbrød. Ble så fine, så. No gjenstår å få familien til å smake på godbiten :)
Vil dele mitt grovbrød md deg, minte meg litt om dette, det må du prøve... det er også deilig. Vi har alltid sånt brød til jul bl.a.
Toves grovbrød
50 gr. gjær
1 1/2 liter lunkent vann
1 dl.linfrø
1 dl. sesamfrø
1 liter STORE havregryn
1 pk sammalt hvete grov
1/2 liter hvetemel
1/2 ts.salt
Bland alt til en løs deig.
La den heve en time. Øs deigen opp i to godt smurte (eller bakepapirkledte) former.
Settes i kald ovn.
Termostaten på 100 grader i 1/2 time,
sett opp til 200 grader og stek
1 time eller 70 minutter...
Disse henger litt på kniven, men det skal de gjøre, og de er knallgode.
God helg.
Hei igjen..
SvarSlettNo har jeg bakt villmarksbrød. Ble så fine, så. No gjenstår å få familien til å smake på godbiten :)
Vil dele mitt grovbrød md deg, minte meg litt om dette, det må du prøve... det er også deilig. Vi har alltid sånt brød til jul bl.a.
Toves grovbrød
50 gr. gjær
1 1/2 liter lunkent vann
1 dl.linfrø
1 dl. sesamfrø
1 liter STORE havregryn
1 pk sammalt hvete grov
1/2 liter hvetemel
1/2 ts.salt
Bland alt til en løs deig.
La den heve en time. Øs deigen opp i to godt smurte (eller bakepapirkledte) former.
Settes i kald ovn.
Termostaten på 100 grader i 1/2 time,
sett opp til 200 grader og stek
1 time eller 70 minutter...
Disse henger litt på kniven, men det skal de gjøre, og de er knallgode.
God helg.